In 2018 verscheen een intrigerend boekje van Yvonne Zonderop: Ongelofelijk, Over de verrassende comeback van religie. Zonderop heeft heel wat journalistieke ervaring als parlementair verslaggever, chef kunst, chef economie en adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant om maar wat te noemen.
Zonderop heeft in haar leven meegemaakt dat Nederland in een ongekend snel tempo afscheid heeft genomen van religie, sneller dan in welk ander land ook. Maar waarom eigenlijk? Waarom moest dat zo nodig? En wat kwam er voor in de plaats? Of missen we iets?
Zonderop geeft een analyse van de ontwikkelingen binnen onze cultuur, niet diepgravend, niet wetenschappelijk verantwoord, maar wel kraakhelder en verhelderend.
Een mooi voorbeeld is hoofdstuk 6 Binding of autonomie, … waarom jongeren de buik vol hebben van vrijheid en zo veel mensen verlangen naar gezag… Zonderop beschrijft daarin, dat vrijheid voor jongeren een duivels dilemma is geworden. Je mag alles kiezen, maar als je verkeerd kiest, ben jij verantwoordelijk. Ze vindt het in dat kader niet verwonderlijk, dat één op de vier studenten een burn-out heeft. Als alles van jou afhankelijk is, is falen een persoonlijke mislukking.
Tegen die achtergrond verklaart Zonderop dat twintigers en dertigers op zoek gaan naar ervaring en betekenis. Religie is één van de mogelijkheden om het leven zin te geven.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer